1.Obróbka wstępna-ma za zadanie usunięcie z surowca części niejadalnych,zepsutych, nadpsutych,posortowanie odnośnie wielkości, gatunku,jakości.Obróbka wstępna obejmuje obróbkę wstępną brudną i obróbkę wstępna czystą. 2.Obróbka wstępna brudna-ma za zadanie usunięcie z surowca zanieczyszczeń,części nadpsutych.Odbywa się w przygotowalni pierwszej. 3.Etapy obróbki .Charakterystyka procesów technologicznych w produkcji gastronomicznej Najważniejszą częścią produkcji gastronomicznej jest właściwy proces technologiczny, który składa się z dwóch zasadniczych etapów: obróbki wstępnej obróbki cieplnej OBRÓBKA WSTĘPNA OBRÓBKA WSTĘPNA - ma na celu usunięcie z surowca zanieczyszczeń, części niejadalnych, części zepsutych oraz nadanie mu .Celem termicznej obróbki jest zniszczenie szkodliwych drobnoustrojów, ale również zwiększenie strawności pokarmu, nadanie odpowiednich cech sensorycznych, jak smak, zapach. Jak już wspomniano, podczas przetwarzania żywności (na skutek poddawania jej działaniu wysokich temperatur) nie tylko likwidujemy potencjalnie groźne drobnoustroje.15. Scharakteryzuj podstawowe funkcje i cele prognozy. Scharakteryzuj ilościowe i jakościowe metody prognozowania. Na czym polega wygładzanie wykładnicze w prognozowaniu. Wymień podstawowe metody. Scharakteryzuj heurystyczne metody prognozowania.
Na czym polega regresja, jak wyznacza się parametry strukturalne (MNK).
20.48. Scharakteryzuj przemianę martenzytyczną i bainityczną stali. Podaj róznice. Wymień i scharakteryzuj metody obróbki cieplnej metali i ich stopów. Wymień i scharakteryzuj metody obróbki cieplno-chemicznej metali i ich stopów. Scharakteryzuj proces hartowania stali. Wymień metody hartowania. Podaj warunki, jakieKlasyczna metoda termicznej obróbki, która odgrywa ważną rolę w każdej profesjonalnej kuchni. Jest to dosłownie, bardzo krótkie obgotowanie warzyw w dużej ilości wrzącej wody, a następnie szybkie schłodzenie w kąpieli lodowej lub pod zimną bieżącą wodą.-Zabieg obróbki cieplnej polegaj ący na odprowadzeniu ciepła przez o środek chłodz ący-Rodzaje o środków chłodz ących: •Woda, roztwory wodne soli, zasad, polimerów •Oleje hartownicze •Kąpiele solne i metalowe •Ośrodki sfluidyzowane •Powietrze i inne gazyŻywność zachowuje dzięki temu witaminy. Niektóre owoce, warzywa (np. brokuły, szpinak, kalafior czy kapustę) blanszuje się przed zamrożeniem, by zachowały naturalny kolor, lub przed właściwą obróbką cieplną, aby łatwiej je było obrać i dla smaku. Blanszowanie stosuje się w produkcji przetworów mięsnych.Obróbka cieplna - zbiorcza nazwa obróbek materiałów metalowych polegających na odpowiednim nagrzewaniu, wygrzewaniu i chłodzeniu do zadanych temperatur i z określoną szybkością, powodujące zmiany własności stopu w stanie stałym.Celem stosowania operacji i zabiegów obróbki cieplnej jest np.
zmiana własności mechanicznych i plastycznych poprzez zmianę struktury.2.
Metody chemiczne utrwalania żywności. Utrwalanie metodami chemicznymi polega na dodaniu do przetworów w małych dawkach związków chemicznych, które hamują rozwój lub niszczą drobnoustroje, a nie wpływają ujemnie na smak i zapach gotowego wyrobu oraz są nieszkodliwe dla zdrowia konsumenta.mięsie podczas obróbki cieplnej. 4.Scharakteryzuj składniki mięsnej masy mielonej. 5.Omów wartość odżywczą iskład chemiczny mięsa zwierząt rzeźnych. 6.Scharakteryzuj metody konserwacji mięsa.-koryguje odpowiedzi uczniów-podaje zadanie domowe: Zaplanuj pięć zestawów obiadowych uwzględniając różne metody obróbki cieplnej mięs.Obróbka - nadanie nowych cech przedmiotowi obrabianemu, zgodnie z założeniami technologicznymi, np. wymiarów, twardości, gładkości. Obróbka jest procesem przetwarzania surowca w końcowy produkt. Obróbki dokonuje się za pomocą narzędzi lub maszyn wytwórczychMetody obróbki termicznej mgr inż. Luiza Kezwoń Temat: Metody obróbki termicznej Pojęcie obróbki termicznej. Metody obróbki termicznej. Charakterystyka poszczególnych metod. Zmiany zachodzące podczas obróbki termicznej. Przegląd urządzeń do obróbki cieplnej. Ćwiczenia tematyczne.Opracowanie publikacji : mgr inż. Dariusz Mączka , nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych Materiały przeznaczone do bezpłatnego użytku i rozprowadzaniaWymień i scharakteryzuj metody, wchodzące w skład instrumentarium zarządzania jakością.
Wymień i scharakteryzuj metody obróbki skrawaniem materiałów metalicznych.
Wymień i scharakteryzuj procesy obróbki cieplnej stopów aluminium.Przedstaw metody modyfikowania warstwy wierzchniej tworzyw sztucznych. Przedstaw klasyfikację obróbki cieplnej stali. Scharakteryzuj metalurgię proszków i jej obszary zastosowania. Porównaj korozję metali i polimerów. Przedstaw metody badania szybkości reakcji chemicznych. Przedstaw mechanizmy krystalizacji metali i stopów.W skład laboratorium wchodzi siedem dwugodzinnych ćwiczeń. Ćwiczenia odbywają się w sali nr 15, która znajduje się na parterze Instytutu Inżynierii Materiałowej.Za tworzenie takich profili odpowiada obróbka metali, na którą składa się wiele metod, zależnie od stosowanych narzędzi i pożądanych efektów. W praktyce stosuje się metody obróbki skrawaniem, plastycznej, chemicznej i cieplnej, a także łączoną metodę chemiczno-cieplną.- wyjaśniają cele obróbki cieplnej - wymieniają metody obróbki cieplnej - charakteryzują parametry wybranych metod-wskazują techniki wpływające na zachowanie wartości odżywczych. Wyjaśnij cele obróbki cieplnej półproduktów. Wymień metody obróbki cieplnej. Scharakteryzuj parametry metod. 4.Obróbka cieplna narzędzi - hartowanie, odpuszczanie, wymrażanie Nawęglanie gazowe - kontrola i regulacja procesu Podstawy obróbki próżniowej - oddziaływanie próżni, urządzenia, zabiegi Procesy i technologie obróbki cieplnej próżniowej Obróbka cieplna fluidalna - podstawy, urządzenia, technologie Azotonawęglanie .Zjawiska cieplne i metody pomiaru temperatury skrawania (ciepło wytwarzane podczas skrawania i jego odprowadzanie) Ciepło wytwarzane podczas skrawania metali ma wpływ na trwałość narzędzia, na własności warstwy wierzchniej obrabianej części i na dokładność obróbki.
Źródłem ciepła jestObróbka powierzchniowa, będąca obróbką wykończeniową detalu, dotyczy zmiany warstwy.
W efekcie dochodzi do modyfikacji poszczególnych właściwości chemicznych, mechanicznych i fizycznych. Obróbka cieplna stosowana jest przede wszystkim w przypadku stali ze względu na jej szczególną skłonność i podatność do modyfikacji.Prowadzący szkolenia specjalizują się w dziedzinie obróbki cieplnej metali. Posiadają wieloletnie doświadczenie przemysłowe oraz doświadczenie w prowadzeniu szkoleń dla kadry inżynierskiej, pracowników produkcyjnych i utrzymania ruchu. Nasi specjaliści posiadają liczne certyfikaty kompetencji z zakresu obróbki cieplnej.Obróbka cieplna jest dziedziną technologii obejmującą procesy wywołujące polepszenie własności mechanicznych metali i ich stopów powodowane zmianami struktury w stanie stałym w wyniku zmian temperatury i czasu.Obróbka cieplno-chemiczna umożliwia także zmianę składu chemicznego i struktury warstwy powierzchniowej stopu dzięki dodatkowemu chemicznemu oddziaływaniu ośrodka.Przygotuj kilka potraw naraz w jednym naczyniu Sous Vide. Do przygotowania potraw metodą Sous Vide potrzebujemy dwa urządzenia: cyrkulator temperatury oraz pakowaczkę próżniową .Podział metod obróbki powierzchniowej wg wybranego kryterium. Scharakteryzuj metody obróbki powierzchniowej nie wywołujące zmiany składu chemicznego. Wymień znane Ci metody obróbki cieplno-chemicznej odlewów. Opisz metody wytwarzania warstw wierzchnich związane z nakładaniem powłokRodzaj obróbki cieplnej, jak również sposób jej przeprowadzenia mogą mieć wpływ na skład chemiczny mięsa ze względu na straty składników pokarmowych. Celem pracy było zbadanie wpływu metody obróbki cieplnej (smażenie, pieczenie, gotowanie) na zawartość białka, tłuszczu i wody w wybranych mięśniach wieprzowych.41. Wymień i scharakteryzuj zjawiska ograniczające procesy przeróbki plastycznej, podaj kryteria ich wystąpienia oraz sposoby ich eliminowania. Wymień i scharakteryzuj metody łączenia materiałów metalicznych. Wymień i scharakteryzuj metody obróbki skrawaniem materiałów metalicznych. 44.MINISTERSTWO EDUKACJI NARODOWEJ Andrzej Zych Wykonywanie obróbki cieplnej i plastycznej 722[03].Z2.04 Poradnik dla ucznia Wydawca Instytut Technologii Eksploatacji Państwowy Instytut Badawczy Radom 2007.
Brak komentarzy.